Jongens en hun ouders

Veel ouders maken zich zorgen als hun zoon gaat puberen. Hoe komt hij goed door deze kwetsbare periode heen?

Dat de hersenen van jongens zich anders ontwikkelen dan bij meisjes en dat de hormoonhuishouding zorgt voor ander gedrag is algemeen bekend. Jongens zijn anders. Ze hebben vaker te maken met criminaliteit en agressie, scoren lager op de scholen en het percentage zelfmoorden ligt bij jongens veel hoger dan bij meisjes.

Onderzoek wijst uit dat jongens vanaf 12 jaar meerdere mannelijke rolmodellen nodig hebben. Maar hoe organiseer je dat als dat in jouw omgeving niet lukt?

Jongens

 

 

 

 

 

 

 

 

Jongens en peergroups

Jongens zoeken een groep om zich heen bij wie ze zich thuisvoelen en aan wie ze zich kunnen spiegelen. De invloed van deze peergroup is sterker dan de invloed die ouders op jongens hebben. Veel jongens zijn beïnvloedbaar. Als jongens het rolmodel zijn voor andere jongens ligt ‘rottigheid’ op de loer. Koningshart wil echter de mannen rondom de jongens uit dezelfde wijk, dezelfde vereniging, school of club met elkaar verbinden. Deze mannen kunnen gezamenlijk een bedding vormen voor de peergroup: ze vrij laten om zichzelf, elkaar en het leven te ontdekken, maar grenzen te stellen waar nodig en sturing te bieden waar dat gewenst is. Tevens kunnen deze mannen situaties creëren waarin ze jongens uitdagen om nieuwe zaken te ontdekken. Dit komt aan bod in de weekenden die wij organiseren.

Moeders

Gelukkig zijn de moeders betrokken, liefdevol, verzorgend en niet te vergeten onvoorwaardelijk aanwezig. Dat is precies wat jongens keihard nodig hebben. Maar er is een ding wat jongens niet van vrouwen kunnen leren en dat is hoe het is om een man te zijn.

Dat jongens een wezenlijk andere benadering nodig hebben en mannen in hun leven missen wordt nog te weinig erkend. Wij vinden dat jongens in het onderwijs en de hulpverlening vaak niet krijgen wat ze nodig hebben. Professionals in deze sectoren zijn vaak vrouwen en het is voor jongens juist belangrijk dat ze voldoende mannelijke rolmodellen kennen.

Vaders

En hoe zit het dan met vaders? Zijn ze in beeld? Hebben ze tijd? Hebben ze zelf de juiste rolmodellen gehad? Tijdens onze opleiding ‘Mannen voor Jongens’ blijkt vaak dat vaders het niet makkelijk hebben en dat zij zelf op zoek zijn naar hun man-zijn en de manieren waarop zij een goed voorbeeld voor hun zonen kunnen zijn.

Koningshart mobiliseert mannen in de buurt van jongens om zichtbaar en betrokken te zijn. Dat jongens de verschillende kanten van mannen van dichtbij kunnen zien: van de kracht, tot de kwetsbaarheid en onzekerheid, omgaan met relaties etc. Daartoe geven we opleidingen aan mannen en bieden we weekenden aan voor jongens en de mannen daaromheen en zorgen wij voor netwerk-avonden waarin de vaders elkaar ontmoeten en elkaar steunen bij hun vaderschap en bij hun man-zijn.

Reageren? Dat kan in ons forum topic

Reactiemogelijkheid is gesloten