In de Media

verkleind artikel-bd-9-jan-2016

Brabants Dagblad, 9 januari 2016

‘Veel mannen gedragen zich als jongens’

‘Om van jongens mannen te maken, heb je mannen nodig.’ Met deze kreet beklimmen de mannen van Koningshart de barricaden. Ook in Gemonde.

Plots kreeg hij in zijn omgeving te maken met twee puberjongens die hun vader verloren door zelfdoding. Natuurlijk had Harold Hoes met ze te doen. Hij merkte dat vooral de jongste zoon, twaalf jaar, hem vaker dan daarvoor opzocht.

Ondanks dat zijn moeder een hele belangrijke rol heeft en er ook ooms zijn, komt hij een paar keer per week bij mij binnenvallen. Hij zoekt dan bij mij steun, mannen onder elkaar, stoeien, samen een surprise knutselen of gewoon rust. Ik geef hem aandacht of laat hem inzien dat mensen verschillend over dingen kunnen denken.” Door zijn ‘buurjongens’ en zijn eigen worsteling naar de volwassenheid is Harold Hoes benieuwd naar de mentorschapscursus van Koningshart.

Eerste Brabantse mentorcursus van start in Gemonde 

Deze stichting geeft de cursus voor het eerst op 19 januari in Brabant, in Theaterboerderij op ‘t Hogt in Gemonde. Wie mentor wordt, is gescreend en kan tegen een vergoeding voor jongens van 13 tot 18 jaar worden ingehuurd door gezinnen of alleenstaande moeders.

Koningshart is opgericht door Ard Luijmes en Loek van der Lans. Zij geven sinds een jaar lezingen en (mentor)cursussen waarbij de ontwikkeling van jongen naar man de volle aandacht heeft. Dat doen ze voor ouders, (pleeg)zorgers en professionals in hulpverlening en onderwijs. „Ook houden we weekeinden met initiaties voor vaders met hun zonen, waarbij de jongen symbolisch de overstap maakt naar de mannengemeenschap. Hij leert omgaan met zijn fysieke en mentale kracht en seksualiteit en krijgt meer zelfvertrouwen”, zegt de 45-jarige Ard Luijmes. Hij komt net als Loek van der Lans uit het onderwijs, heeft in de hulpverlening gewerkt en werkt nu op het ROC in Veghel. „We laten onze jongens te veel aan hun lot over. Dat moet anders”, zegt hij met klem. Hij wijst op de gevangenissen, de geweldsdelicten gepleegd door jonge mannen, het risicogedrag en de uitval van puberende ventjes in het onderwijs. „Als we jongens leren omgaan met hun hormonen, hun seksualiteit dan gaan ze minder over de grens”, voorspelt hij. Ook in het onderwijs groeit het besef dat taal en stilzitten geen ‘jongensdingen’ zijn. „Dat je een jongen beter kunt toetsen na de pauze omdat ze dan beter focussen. Dat je ze moet laten bewegen, grenzen moet stellen maar niet tè snel. Ik zie steeds meer animo vanuit het onderwijs voor onze lezingen. Dat is mooi.”

Koningshart golft mee op een soort ‘mannenbeweging’ die wereldwijd opbloeit. Inspirator hiervan is de Australische dr. Arne Rubinstein die ook in Nederland lezingen geeft over jongens, hun (risico)gedrag en mentale ontwikkeling op weg naar volwassenheid.

Maar is de slogan van Koningshart: ‘Om van jongens mannen te maken, heb je mannen nodig’ niet erg stereotyperend? En al die moeders dan? Ard Luijmes knikt: „Dat gevaar dreigt als het gaat over mannelijkheid, maar er zijn veel soorten mannen èn vrouwen. En nu zijn vrouwen al meer dan mannen gewend om hun verantwoordelijkheid te nemen binnen hun gezin. Maar het is van groot belang om ook de vaders, ooms, opa’s, docenten en hulpverleners het verschil tussen jongens- en mannenpsychologie te leren. ”Wat het verschil is? Een jongen is egocentrisch, moederskind en competatief. Een man richt zich op gemeenschappelijke doelen, wil een vrouw en maakt gebruik van andermans talenten. Veel ‘mannen’ gedragen zich nog steeds als jongen. Het is ze niet geleerd hun verantwoordelijkheid als man op te pakken.”

Volgens Luijmes heeft een jongen in het overgangsproces naar man vooral behoefte aan mannelijke rolmodellen. „Door de emancipatie hebben vrouwen zich al sterk ontwikkeld. Nu, is belangrijk dat mannen ook gaan kijken naar wat het betekent om vader voor hun zonen te zijn. Dat ze hun rol binnen het gezin krachtig oppakken.”

‘Ik wil jongens mijn mannelijke steun geven en leren relativeren’

Harold Hoes (62) uit Den Bosch wordt mentor om puberende jongens te helpen goede mannen te worden. Daarom begint hij aan de cursus mentorschap, die stichting Koningshart zes avonden en een dag houdt in Gemonde. Hoes is getrouwd geweest en bleef bewust kinderloos. Hij was een tijd leidinggevende in de automatisering en begon onlangs een eigen uitvaartonderneming. Harold Hoes wil niet meer denken in stereotype man-vrouwrollen en praat over ‘mannen-energie’. Hij hoopt als mentor aan jongens tussen 12 en 18 jaar ‘iets’ mee te geven waar de wereld beter van wordt. “Mijn vader had een eigen zaak en was in mijn jeugd vaak weg. In de twee of drie weken per jaar dat we samen op vakantie waren, kreeg ik wel aandacht. Verder ontbrak mijn vader in ons gezin. Met mijn moeder had ik wel goed contact. Toen ik ouder werd, was ik onzeker en leefde teruggetrokken. Ik denk dat dat ook kwam doordat mijn vader er niet was voor mij”. Door zich te laten coachen, kwam Hoes verder. “via Koningshart hoop ik als mentor in contact te komen met gezinnen die behoefte hebben aan mannelijke steun. Ik kan jongens laten zien dat je je boosheid niet hoeft te uiten in agressie. Ik kan ze extra aandacht geven en leren te relativeren”.

Verslaggever: Marleen Duijf

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.