Reviews van de opleiding


Wat vonden onze deelnemers van de training?

“Ik merk dat ik onze Mannen – avonden mis. Wat een energie en zelf-inzicht heb ik daar gekregen.  En ook kennis en ervaringen die ik nu mooi kan uitdragen aan andere vaders en kids.” P. 

“Ha Koningen van het hart! Via deze weg wil ik nogmaals bedanken voor de waardevolle reis die ik (gezamenlijk) heb mogen maken bij de Mannen voor Jongens groep. Het geeft mij de mogelijkheden om nieuwe spannende paden te bewandelen waarbij ik weet dat het me meer brengt en daarnaast verrijkt op zaken die ik toch al kan!” E.

“Afgelopen zaterdag 11 februari 2017 deed ik de slotdag van een cursus ‘mannen voor jongens’ van de stichting Koningshart onder leiding van Loek van der Lans en Ard Luijmes. Ik deed het om zelf weer inspiratie op te doen als mentor van 4 en 5 havo, maar ook sowieso als leraar.

Het was een bijzondere cursus waarin zeven archetypen van de man werden uitgewerkt in 6 avonden en één dag. Naar analogie van de zeven chakra’s van onder naar boven: de Wildeman, de minnaar, de krijger, de koning, de nar, de magiër en de heilige. De laatste volle dag, afgelopen zaterdag dus, kwam de koning aan bod: het (hart-)centrum dat alles aan moet sturen en verbinden. De dag zelf kreeg als titel ‘rite of passage’ mee: ook wij mochten afscheid nemen van oude ballast en vanuit die bevrijding de toekomst tegemoet treden. Voor mij hield dat in: de hegemonie van het denken. Dat ervaar ik zeker als ballast dat tussen mij en mijn visie in staat. Ton van der Kroon beschrijft hoe de magiër over visie gaat. Van alle archetypen is het zeker de magiër waar ik me nog het minst mee verbonden weet, zo werd mij zaterdag duidelijk.

Bijzonder om te zien hoe het boek ‘de Wildeman’, dat ik ooit in 1992 heb gelezen, nog steeds belangrijk is. Daarnaast beschrijft Ton van der Kroon de archetypes prachtig in ‘de terugkeer van de koning’ (wat trouwens inmiddels gratis als e-book te downloaden is). Ook heb ik het boekje ‘koning-krijger-magiër-minnaar’ aangeschaft, oorspronkelijk in het Engels door Robert Moore en Douglas Gillette geschreven.

De cursus is bedoeld als opleiding tot mentor van jongens. Voor vaders, docenten en andere geïnteresseerde mannen. Om jongens de gezonde, volwassen archetypen voor te leven en door te geven. Om de schaduwzijden of onvolwassen kant van elk archetype te zien en te doorgronden. Grote inspirator is Arne Rubinstein die hier https://www.youtube.com/watch?v=rC5GR3Q1ZWI
duidelijk maakt wat onze klus is. Om gezonde mannelijke energie de wereld in te sturen die bol staat van onvolwassen mannelijkheid.

De avonden waren spannend. Bijna elke avond hadden Loek en Ard wel een werkvorm voorhanden die het spannend maakte en mij uitdaagde te gaan staan en te acteren zonder de redelijkheid ervan te kunnen overzien. Mannelijk, spannend, eng. Afgelopen zaterdag hielp de natuur ook mee door ons de hele dag in een prachtig maar koud sneeuwlandschap te herbergen. Eens te meer kon ik voelen wat mannen mij te bieden hebben. Ik was ontroerd hoe we daar met z’n 9-en in een geïmproviseerd tentje samen met elkaar een stam vormden en vorm gaven aan elkaars ontwikkeling.

Mijn grote bewondering en dank naar Loek en Ard.

En nu de magiër raadplegen en voelen wat het is dat mijn unieke Zelf kan bijdragen aan deze wereld, wetende dat ik al op een plek zit waar ik veel kan betekenen en al beteken.

aHo!” E.

“Door de bezielde begeleiding en overwogen keuze van de oefeningen voelde ik mij veilig, daardoor kon ik mijzelf open stellen en mijn eigen ervaringen en processen doorgaan.  Ik ben enorm in mijn mentorschap gegroeid.” T.

“Ik heb de training ervaren als verrijkend en helend. Ik ben mijzelf tegengekomen waar ik dat altijd voor me heb uitgeschoven en waardoor ik meer in mijn kracht ben komen te staan. De trainers waren deskundig, krachtig, empathisch en liefdevol. Petje af!”  A.

“Deze training heeft enorm positief bij gedragen op de weg naar mijn innerlijke groei”. H.

“De opleiding ‘Mannen voor Jongens’ was vooral to the point en intensief. De training bevatte o.a. momenten van zelfreflectie op onderwerpen en archetypen waarvan ik veel geleerd heb. Als vader en mentor heb ik het als toegevoegde waarde ervaren en heb ik competenties aangereikt gekregen waar ik wat mee kan.” J.

“In alles wat ik in deze opleiding heb ervaren en geleerd, heb ik de liefde, de zorg, de kunde, de ervaring, de bedding enz. gevoeld die een mentorkind zich mag wensen. Dank je wel Ard, Loek en andere mentoren! Een leegte heeft bedding gevonden, een groot geschenk!” E.

Terug naar de mentor-opleiding

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.