Scheiden; hoe kun je het leed beperken?

Scheiden1

Per jaar worden er in Nederland 70.000 huwelijken ontbonden. Een flink aantal daarvan valt in de categorie vechtscheidingen. Mensen die ooit veel van elkaar gehouden hebben maken ruzie over geld, spullen en de kinderen. Maar kinderen hebben hun ouders nodig. Hier een aantal tips van ervaringsdeskundigen.

Ouders vechten omdat ze geen weg weten met hun pijn, verdriet, teleurstelling en haat. Ex partners kennen elkaars gevoelige kanten en zwakheden. Omdat zielsverdriet heftige emoties kan oproepen zijn mensen soms geneigd om hun boosheid en verdriet op de ander te projecteren. Daardoor kan het er hard aan toegaan. Manipuleren, schelden of zelfs lichamelijk geweld maken meer kapot dan je lief is. Accepteer wat er is en beperk daardoor het leed van de scheiding.

Tips:

1 Zorg voor fysieke ontlading
Ben je boos? Doe er iets mee. Gebruik je spieren. Ga hout kloven, maak jezelf moe, ga naar buiten. Wandel, ren of ga een flink stuk fietsen, het liefst met windkracht zeven.

2 Ga naar je gevoel
Voel je verdriet? Huil totdat je niet meer kunt. Praat erover, ga naar het strand en schreeuw. Stop het niet weg en neem de tijd om alles te verwerken.

3 Leer mediteren
Scheiden doet zeer en daar horen heftige emoties bij. Het is een vicieuze cirkel; je gedachten wekken de emoties op en daardoor voel je de pijn des te harder. Meditatie kan die cirkel doorbreken. Het maakt je hoofd leeg. Gedachten waar geen aandacht aan besteed wordt wekken geen emotie meer op.

4 Gebruik de kracht van het NU
Stel jezelf regelmatig de vraag: hoe is het NU met mij? Sta even stil bij de goede momenten die je beleefd. Het leven is nooit alleen maar zwart. Er zijn ook witte momenten. Het leert je relativeren.

5 Wees bereid om te werken aan de relatie met je ex

Communiceer

Stop met zwijgen, communiceer!

Elke goede relatie, ook de relatie met je ex begint met communicatie. Kun jij echt luisteren en invoelen wat de ander beweegt? Ben je in staat om de woorden uit te spreken die jouw standpunten uiteenzetten, zonder de ander in de verdediging te drukken? Je hebt een gezamenlijk doel; er het beste van te maken voor de kinderen. Is dat nog te lastig voor je? Ga terug naar stap 1. Durf je voorzichtig de eerste stappen te maken? Succes!

En voor degenen die al een stap verder zijn en in staat zijn om alle gevolgen van de scheiding te accepteren volgt hier nog een laatste tip die in vrijwel elk menselijk contact wonderen kan verrichten: 6 Start met positief bekrachtigen.

Ik citeer hierbij Berthold Gunster, de omdenk-specialist van Nederland.
We leren van jongs af aan te kijken naar wat niet goed is. We vertellen elkaar graag wat anders zou moeten en geven elkaar ongevraagd tips.

Complimenten, dat is andere koek. En met complimenten bedoel ik echte complimenten. Niet van die quasicomplimenten zoals wat zie je er goed uit voor je leeftijd (eigenlijke boodschap: wat ben je oud). Nee ik bedoel een echt compliment, gebaseerd op wat iemand echt goed doet. Vanuit het hart met liefde. Gebaseerd op waarneembare feiten. Een compliment bovendien waarvan je weet dat de ander het op prijs stelt en dat vrij is van verborgen motieven.

Jaja hoor ik een stemmetje: Alsof een paar complimenten opeens de relatie met mijn ex kunnen verbeteren! En terecht, want nee, dat gaat niet opeens, daar is inderdaad tijd voor nodig. Maar onderschat nooit de kracht van positief bekrachtigen. Daar zijn al talloze onderzoeken aan gewijd in relaties, scholen en in bedrijven. De conclusie is steeds: werk aan het versterken van wat wel goed gaat. En blijf dat volhouden. Dat is veel krachtiger dan in te zoomen op het negatieve.

Een goed begin is het halve werk. Wees zuinig op je ex. Je kinderen zullen er blij om zijn.

WELKE TIPS PAS JIJ TOE? / HEB JE IETS AAN DEZE TIPS GEHAD? WIL JE ZELF OOK IETS OVER DIT ONDERWERP DELEN? LAAT JOUW BERICHT ACHTER DOOR HIER TE KLIKKEN

Reactiemogelijkheid is gesloten