Lees hier de reacties op de blogs

Onze blogs zijn bedoeld voor alle opvoeders die met jongens te maken hebben. Jouw reactie kan weer tot steun van anderen zijn. Laten we elkaar bijstaan door het delen van ervaringen met als doel om jongens beter te kunnen ondersteunen op hun weg naar volwassenheid. Let op: even scrollen tot je onderaan bent.

9 reacties

 1. Reactie op: 5 Tips voor de omgang met jongens van vijftien

  Hoi Loek en Ard,

  Een mooi initiatief hebben jullie neergezet! In mijn werkveld en privésfeer kom ik regelmatig moeders tegen die worstelen met hun zonen en waarvan de vader afwezig of onbeschikbaar is. Het is enorm belangrijk dat jongens de overgang naar man kunnen maken om zo in hun kracht te staan, in verbinding met de mensen om hen heen en hun kwaliteiten in kunnen gaan zetten voor deze wereld. Mijn support hebben jullie!

  • Reactie op: 5 Tips voor de omgang met jongens van vijftien

   Dank je wel Patrick,

   we zouden graag in contact komen met moeders die zoals je hierboven zegt “worstelen met hun zonen waarvan de vader afwezig of onbeschikbaar is”. Stichting KoningsHart heeft een netwerk van opgeleide/ gescreende mentoren die mogelijk vanuit hun mannenenergie die jongens tot steun kunnen zijn. Deze geweldige kerels popelen om aan de slag te gaan!

 2. Reactie op: Probleem of Kracht

  Hallo Ard,

  wat een mooi voorbeeld uit de dagelijkse praktijk. Ik vind het mooi om te lezen hoe deze jongen opeens co√∂peratief werd, alleen maar door een andere benadering. Niet als “dader” maar als “mens”. Goed gedaan man!

 3. Reactie op: Probleem of Kracht

  Hallo Loek en Ard,

  Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan/moet.
  Open vragen stellen.
  Aandachtig luisteren c.q. open staan zonder vooroordeel.
  Zoeken naar de talenten in de jongen.
  Mooi gedaan.

 4. Reactie op: probleem of kracht
  Dag Ard,

  Ja inspirerend om te lezen en aan herinnerd te worden. Het raakt me dat deze jongen bewust wordt van zijn valkuil en zijn kracht en hier een keuze in heeft. Hij zal zelf ook het beste voor hebben met de ander. Ik vindt overigens wel dat ook -respectvol- grenzen aangeven bij het proces hoort en dan weer ieder onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Mooi mannen!

 5. Reactie op: Probleem of Kracht

  Wat me raakt is dat ik de kracht voel van het deel zijn in deze mannengemeenschap. Om vandaar uit met jongens en met mijn zoon verder te gaan op dit pad.

 6. Reactie op: Eerst seks dan een kusje
  Fijn dat jullie hierover schrijven! Dit is een zorg die ons allemaal aangaat. Natuurlijk zijn ouders en opvoeders de eerst aangewezenen om hierover te praten met hun opgroeiende kinderen, maar helaas is dat vaak inderdaad te moeilijk omdat de gene hierover groot is. Wellicht is het gemakkelijker om hierover te praten met volwassenen die net iets verder af staan. Ik zie hierin ook een belangrijke taak voor scholen (voortgezet onderwijs). En prachtig dat er initiatieven zijn zoals die van jullie, om jongens te helpen bewuste mannen te worden, die hun lichaam en dat van een ander eren en respecteren. Hetzelfde proberen wij inderdaad te doen door jonge meisjes (onze ‘doelgroep’ is net wat jonger) meer bewustwording mee te geven over hoe hun lichaam werkt, hoe belangrijk het is om naar jezelf te blijven luisteren en je eigen grenzen te respecteren (hoe moeilijk ook; zeker wanneer je geaccepteerd wilt worden of heel erg verliefd bent). We kunnen naar opgroeiende kinderen niet vaak genoeg aangeven dat de media ons een zo vertekend beeld schetst van o.a. lichamen en relaties. Zo was er een paar geleden een schokkend onderzoek onder gymnasiasten in Belgie van 16, 17 jaar die foto’s van blote lichamen te zien kregen en absoluut niet konden onderscheiden wat b.v. echte borsten en implantaten waren en de siliconenborsten werden over het algemeen verkozen boven ‘echte’. Ook bekend is dat – sinds pornografie zo gemakkelijk te zien is voor jongeren – de schaamlipcorrecties met sprongen gestegen zijn. Zorgwekkend op zijn minst! Veel werk aan de winkel voor een ieder met pubers in huis of die met pubers werkt!

 7. Ik schrijf een blog over studiekeuze en studeren voor ouders van (aanstaande) studenten http://www.studiekeuzekind.nl. Jullie 10 geboden voor ouders van pubers vind ik interessant. Mag ik ze, met bronvermelding, opnemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *