10 geboden voor ouders van pubers

PubertyVan een van onze mentoren kreeg ik laatst een boek kado met de titel ‘Puber Leaks’. Het is geschreven door Paul Bühre, een 15 jarige puber. De subtitel van het boek is: Alles wat je altijd wilde weten over je puber, maar waarop je nooit een fatsoenlijk antwoord kreeg.” Inside information dus, vanuit een puber zelf. Vaak moest ik lachen want ik was óók zo. Paul schrijft in zijn boek een handig lijstje voor ouders.

Ik citeer Paul Bühre: “Om misverstanden te voorkomen, hier tien geboden die mijn ouders in de omgang met mij moeten opvolgen als ze mijn puberteit goed willen doorstaan”:

  1. Laat me met rust.
  2. In mijn kamer hebben jullie niets te zoeken, tenzij: jullie schone was of ontbijt op bed brengen, er sprake is van een noodsituatie en iemand in ernstig gevaar is, ik me verslapen heb en jullie me voor school willen wekken, er taart is, jullie een audiëntie willen.
  3. Ik accepteer geen bevelen, maar antwoord – als ik dat al doe – op verzoeken en goed bedoelde adviezen. Het is echter mijn keuze of ik die opvolg of niet, ten slotte moet ik de consequenties dragen. Dat betekent ook dat ik mijn kamer alleen opruim als ik dat wil en niet als het jullie goed uitkomt.
  4. Maak eten voor me klaar als ik honger heb
  5. Zet snel je handtekening bij slechte cijfers. Stel niet te veel vragen en maak me geen verwijten. Meestal weet ik waar het aan lag en zo niet, dan vraag ik om hulp.
  6. Probeer me niet te dwingen tot dingen waar ik geen zin in heb. Anders praat ik niet meer met jullie.
  7. Sta achter me, wat ik ook doe. Ik heb jullie hulp nog nodig, ook al kan ik dat niet zo openlijk tegen jullie zeggen. Ik probeer momenteel namelijk zelfstandig te worden en als ik jullie om hulp vraag, wordt deze illusie verstoord.
  8. Probeer je niet al te veel zorgen te maken.
  9. lk doe dit alles niet voor de lol of om jullie te kwetsen, maar omdat het de enige manier is. Dus neem het me niet al te kwalijk.
  10. Wat er ook gebeurt en hoe erg het ook lijkt: ik hou nog steeds van jullie.

IK BEN BENIEUWD WAT ER BIJ JOU NAAR BOVEN KOMT ALS JE DIT LEEST. WAT DOE JE ALS OPVOEDER ALS HET NIET LEKKER LOOPT? JE KUNT JE BERICHT ONDERAAN DE PAGINA ACHTERLATEN DOOR HIER TE KLIKKEN


Reactiemogelijkheid is gesloten